Reír es la única salida

Estrena a TV3 de la docusèrie ‘Oswald. El Falsificador’

jueves, 19 de enero de 2023 • 12:21h

Autor:

El dimecres 25 de gener, a les 22.05h, TV3 estrena ‘Oswald. El falsificador’, una docusèrie de Kike Maíllo que explica la història del pintor català Oswald Aulestia, considerat un dels majors falsificadors de quadres del món. La sèrie també s’estrena paral·lelament a Filmin amb un nou episodi cada setmana.

‘Oswald. El falsificador’ produïda per Televisió de Catalunya i Filmin amb Playtime Movies i Sábado Películas, i que compta amb la participació d’EL TERRAT (The Mediapro Studio), Televisió Espanyola, l’ICEC i l’ICAA, és un projecte format per la sèrie inèdita de tres episodis que s’estrena ara a TV3 i una pel·lícula documental que s’estrenarà més endavant a la cadena. El film està nominat a millor pel·lícula documental als Premis Goya i als Premis Gaudí.

‘Oswald. El Falsificador’ és una docusèrie rodada als Estats Units, Itàlia i Espanya en clau de true crime pictòric. Presenta Oswald Aulestia Bach, un pintor de 76 anys nascut a Barcelona i considerat un dels falsificadors d’art més grans del món. Un home sense rostre que va ser reclamat per les autoritats nord-americanes per ser una de les pedres angulars de l’anomenada “Operació Picture”, una investigació de l’FBI, en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra i els Carabinieri, per empresonar els responsables d’una de les trames més grans de falsificació d’art de les darreres dècades.

Els experts diuen que les seves falsificacions són d’una qualitat tan extrema que poden passar les anàlisis pericials més exhaustives. També diuen que la seva xarxa de contactes internacionals es va arribar a estendre per tres continents, que va arribar a guanyar una fortuna ingent i que algunes de les seves obres estan exposades a les pinacoteques més important del món. “El Maradona” dels pinzells, com el denominen en alguns articles de premsa, ha fugit en diverses ocasions de les autoritats i semblava una persona impossible de localitzar. O potser ningú havia sabut com fer-ho, fins ara.

‘Oswald. El Falsificador’ compta amb el testimoni directe del pintor per recórrer la fascinant història de la seva vida, plena d’excessos i enganys. Amagat darrere unes ulleres de mirall i una gorra, i amb el seu identificatiu bigoti, és difícil saber si el que explica Oswald és real o una invenció dedicada a exalçar el mite.

OSWALD. EL FALSIFICADOR

Els testimonis de diverses persones vinculades a ell, dels diversos cossos de policia i també de dos personatges que van passar per la presó per la seva vinculació amb el cas (el marxant italià Elio Bonfiglioli i el nord-americà Michael Zabrin) ajuden a composar el retrat polièdric d’un home captivador, que s’autodefineix com un pirata, un cínic i barrut entranyable i políticament incorrecte que atrau per la seva personalitat i el misteri de les seves històries.

Amb tot això, el guanyador del Premi Goya a millor direcció novell Kike Maíllo construeix una docusèrie en format thriller que no només presenta un protagonista carismàtic, irreverent i peculiar, que es va veure immers en una trama judicial internacional, sinó que també s’endinsa en el costat més desconegut i fosc del món de l’art. I alhora, reflexiona sobre els límits de la veritat no tan sols en l’univers de la representació pictòrica i l’autoria, sinó també al voltant la televisió, la premsa escrita i, fins i tot, en el món dels records.

Suscríbete a EL TERRAT News! para estar al día de nuestras cosas