Reír es la única salida

«Preguntes Freqüents»: La dissolució d’ETA

lunes, 07 de mayo de 2018 • 16:14h

Autor:

«Em faig corresponsable de les accions d’ETA durant els 30 anys que n’he format part»
Josean Fernández

PREGUNTES FREQÜENTSPREGUNTES FREQÜENTS
Cristina Puig
Dissabte, 21:45h.
TV3

Quines són les conseqüències de la dissolució d’un grup terrorista com ha estat ETA? Aquest pas servirà per portar la pau a Euskadi? Aquests són alguns dels interrogants que ens vam plantejar dissabte a «Preguntes Freqüents». Vam parlar-ne amb les víctimes del conflicte, amb un exmembre de la banda i també amb els polítics.

El programa va començar des de la televisió basca EITB, al costat del periodista Xabier Lapitz, director del programa ‘En Jake’. Lapitz ens va explicar com es va prendre l’anunci de dissolució d’ETA.

L’expresident de la Generalitat José Montilla va ser el primer entrevistat de la nit. Amb ell vam parlar sobre l’aplicació de l’article 155 i l’actual situació de la política catalana marcada per la investidura. Montilla va assegurar que a Catalunya hi ha hagut un trencament de la legalitat però que, en cap cas, hi ha violència. L’expresident també va poder veure la conversa que vam mantenir amb l’exdiputat del PSOE i víctima d’ETA, Eduardo Madina. En acabar, el periodista Maiol Roger va ser l’encarregat d’analitzar les entrevistes.

Més endavant vam tenir l’oportunitat de conèixer el testimoni del Xavi Valls i la Rosa Maria Cabré, que van perdre els seus pares durant l’atemptat del «comando Barcelona» a Hipercor l’any 1987. També des d’Euskadi, vam parlar amb dues víctimes més: en aquest cas, la Karmen Galdeano (el seu pare va ser assassinat pels GAL) i la Rosa Rodero (ETA va matar el seu marit).

Per conèixer l’opinió de tots els implicats en aquest conflicte, la Laura Rosel va entrevistar Josean Fernández, un exmembre d’ETA. Fernández va assegurar que sentia les conseqüències de tot el que havia viscut però que no se’n penedia perquè ho havia fet de forma conscient.

https://youtu.be/tMqeuZmNovw

Qui també ha estat una figura clau en la dissolució d’ETA ha estat el polític nord-irlandès Gerry Adams. Des de Dublín, «Preguntes Freqüents» va entrevistar-lo per conèixer quina valoració en feia.

https://youtu.be/K-77g_Krn6E

El punt final del programa el va posar The bird yellow, que va presentar el seu darrer disc en solitari Little Kids. A les cadires hi havia els periodistes: Jonathan Martínez, Odei A.-Etxearte, Manel Manchón i Ana Pardo de Vera.

PREGUNTES FREQÜENTS


«Preguntes Freqüents», programa de dissabte a la nit a TV3 que vol entretenir i informar els espectadors el cap de setmana. L’objectiu és donar resposta a totes les qüestions que es plantegen els espectadors sobre l’actualitat. Presentat per Laura Rosel.

Suscríbete a EL TERRAT News! para estar al día de nuestras cosas