Reír es la única salida

Sílvia Abril i Andreu Buenafuente protagonitzaran ‘El Tenoriu’ al Teatre Poliorama

martes, 04 de junio de 2024 • 11:20h

Actualización: viernes, 21 de junio de 2024 • 07:49h

Autor:

La Sílvia Abril i l’Andreu Buenafuente es desperten a la nit amarats de suor. Tots dos han tingut el mateix estrany malson. La Mary Santpere i en Joan Capri se’ls han aparegut en el somni i els han amenaçat amb no deixar-los dormir mai més si no recuperen la seva tradició de fer el Don Juan Tenoriu per Tots Sants. «És una vergonya que aquest país hagi perdut una tradició tan important» cridaven els fantasmes. Així que, amb tots els dubtes del món, tots dos es preparen per donar vida a Don Juan i Doña Inés. Aquest és el punt de partida de ‘El Tenoriu‘, una comèdia amb dramatúrgia d’Israel Solà i dirigida per Carles Sans que arribarà al Teatre Poliorama el 4 de novembre.

EL TENORIU: Andreu Buenafuente, Sílvia Abril, Carles Sans

La Sílvia i l’Andreu interpreten aquesta producció d’EL TERRAT (The Mediapro Studio) que neix amb la voluntat de recuperar, des d’una visió contemporània, l’esperit del ‘Don Juan’ de Joan Capri i Mary Santpere. La representació de la versió que en van fer del clàssic espanyol durant la dècada dels 70 es va convertir en una tradició per Tots Sants, amb un gran èxit de públic. Tothom s’acostava al teatre per veure en Capri parlant castellà i una Doña Inés, alta com un Sant Pau, ballant i cantant tangos. Ara, cinquanta anys després, Sílvia Abril i Andreu Buenafuente recullen el testimoni d’aquests dos grans còmics, per fer la seva personal sàtira d’aquest clàssic. Una versió que més enllà de la figura del Don Juan potencia els personatges femenins per submergir-se en el seu punt de vista a l’obra. El seu desig sexual i la seva capacitat d’accionar prenen protagonisme mostrant uns personatges que -com els masculins- es mouen per un instint tan animal com és el plaer i un sentiment tan elevat com és l’amor.

Israel Solà, responsable de la dramatúrgia inspirada en l’adaptació de Ramon Santpere, afirma que «l’obra torna a l’original de Zorrilla per rescatar episodis de la trama original i generar nous gags contemporanis, per tal d’acomplir dos objectius bàsics: que la gent pugui seguir la trama original de l’obra i gaudir de la bellesa d’alguns passatges memorables com el «no es verdad àngel de amor…» però que alhora pugui riure de les astracanades de la paròdia i dels nous fragments i les noves situacions còmiques que imitant l’escriptura i prosòdia del segle d’or ens parlen des de l’actualitat».

EL TENORIU: Israel Solà

Carles Sans, director de l’obra, confessa: «M’ha tocat la loteria, no per fer el Tenorio, obra de la qual personalment conec el que coneix tothom, sinó pel fet de poder treballar plegats i construir junts, amb la nostra dilatada experiència amb el món de l’humor, un TENORIU que potser se semblarà al d’en Zorrilla o potser no, però del que n’estic segur que en Zorrila es pixaria de riure si pogués veure’n el resultat».

EL TENORIU: Carles Sans

‘El Tenoriu’ té una durada de 85 minuts, es representa en català i estarà en cartellera del 4 al 24 de novembre al Teatre Poliorama. Les entrades ja es poden adquirir a través d’aquest enllaç.

Suscríbete a EL TERRAT News! para estar al día de nuestras cosas