Reír es la única salida

‘Incidents’, una nova manera de veure teatre, a TV3

miércoles, 21 de septiembre de 2022 • 12:52h

Autor:

‘Incidents’ a TV3, és un programa — idea original d’Andreu Buenafuente — que pretén visibilitzar el talent provinent del millor teatre independent català. Per fer-ho, ha proposat a 4 companyies — La Calòrica, Sixto Paz, El Eje i Companyia Solitària— el repte de crear una ficció televisiva.

El resultat són els quatre episodis d’’Incidents’ que ja estan disponibles a TV3alacarta.

El programa pretén ser el motor escènic del talent teatral independent català, dinamitzar la cultura teatral i adaptar-la a la ficció televisiva utilitzant el millor de cada format.

Aquest nou format d’EL TERRAT planteja quatre capítols de quaranta minuts, cada un protagonitzat per una companyia de teatre independent que assumeix l’encàrrec de crear una peça de ficció per a la televisió. En paraules d’Andreu Buenafuente, «’Incidents’ és un dels programes treballats amb més cura, temps i generositat de la història d’El Terrat. Generositat, sobretot, per part de les joves companyies a les que volem donar un aparador de primer nivell per deixar palès l’immens talent que tenen i la seva veu moderna i actual en una societat que està canviant contínuament. És només un primer pas. Tant de bo tingui millors horaris, més recorregut i més mitjans, perquè aquest sector ho mereix».

‘Incidents’ acosta a l’espectador televisiu un seguit d’actors i actrius d’alt nivell que es desenvolupen en la ficció televisiva amb la mateixa solvència que ho fan en els seus projectes teatrals. Darrere les càmeres, completen aquesta experiència d’hibridació, els dramaturgs convertits en guionistes i els directors teatrals en el rol de directors de ficció.

Segons Enric Cambray, director del projecte, «ara el desig és que els espectadors vulguin continuar coneixent aquestes companyies i les segueixin per tots els teatres del territori on fan les seves representacions teatrals». I afegeix, «Això és ‘Incidents’, un programa amb vocació de servei públic que acompanya el millor teatre independent».

Les companyies s’han adaptat a les següents premisses :

  • Una durada de 35 minuts.
  • L’acció s’ha de desenvolupar en un únic set o caixa escènica, que es pot modificar segons les necessitats.
  • L’han d’interpretar entre 2 i 5 actors.
  • El tema ha de partir de la realitat, de l’actualitat del carrer, i generar un concepte de “black mirror” teatral.
  • L’enregistrament ha de ser en un sol pla seqüència. És el primer cop que TV3 produeix ficció amb aquest format.

Innovació i actualitat

El format suposa una oportunitat, per a les companyies i per al mitjà televisiu, d’explorar nous llenguatges, descobrir noves fórmules i establir sinergies entre els dos mons.

Cada ficció està gravada en un sol pla seqüència de 35 minuts, un recurs poc habitual en produccions de ficció, que afavoreix la sensació d’estar veient una obra gravada directament del teatre i genera un efecte d’immersió en l’escena.

Un format innovador i un mètode de treball més àgil del que és habitual en televisió que permet abordar temes d’actualitat sense perdre vigència i transmetent sensació d’immediatesa a l’espectador. A tall d’exemple, la proposta de ‘La Calòrica’, que es va anticipar a la crisi de carburants i el conflicte amb Rússia que ha acabat esdevenint global.

El reportatge

Cada capítol d’’Incidents’ acaba amb un reportatge breu que ens permet conèixer els membres de la companyia protagonista. Coneixem la seva trajectòria, descobrim quina és la seva filosofia, ens expliquen d’on sorgeixen els seus impulsos creatius i què suposa per a ells l’oportunitat de participar en un projecte com aquest.

Les companyies

Les companyies que participen a ‘Incidents’ son referents en l’àmbit del teatre independent i han obtingut diversos reconeixements amb els seus treballs. Per ordre d’emissió lineal, son: La Calòrica, una de les companyies independents més consolidades del panorama teatral català; Sixto Paz, els projectes de la qual sempre son arriscats, contemporanis i trencadors; El Eje, que acostuma a treballar a partir de textos de nova creació i adaptacions de textos internacionals; i la Companyia Solitària, que busca portar les tradicions a la modernitat tractant temes relacionats amb la identitat, el gènere o el constructe social.

Els capítols

‘Snegovik’ de La Calòrica.

Context: 21 de desembre. Palau de la Generalitat.

Un vaixell de moltes tonelades de gas estava fent la seva entrada al port de Tarragona, de cop s’ha aturat i ha fet mitja volta. No se sap què passa fins que arriba un “burofax” de l’empresa on informa que lamentant-ho molt, un altre estat ha pagat més per la càrrega. Aquest fet genera una crisi de govern important. S’han de prendre solucions ràpides i potser dràstiques. Hi haurà solidaritat al final entre països? O tothom mirarà pel seu propi benefici i s’acabaran robant els subministraments de la pitjor manera?

Guió: Joan Yago
Direcció: Israel Solà
Intèrprets: Júlia Truyol, Esther López, Xavi Francés, Marc Rius i Aitor Galisteo-Rocher
Amb la col·laboració especial de: Max Francés

‘Tots Sants’ de Sixto Paz

En Jofre és una persona que està passant un mal moment. Les seves circumstàncies vitals són complexes. En molts aspectes, ja no és una persona autònoma, perquè ha perdut la seva tutela legal. Aquest fet desemboca en un cercle viciós de dependència i frustració personal del qual és difícil sortir-ne. No té massa amics. De fet, molts pocs. Potser cap. En Manel és dels pocs que encara el veuen de tant en tant. En Jofre li ha demanat ajuda per fer uns panellets per a Tots Sants. Però fer panellets amb la situació personal d’en Jofre no és fàcil. En sortirà una safata de panellets d’aquesta trobada? O el resultat en serà un altre de menys gratificant?

Guió: Jan Vilanova
Direcció: Pau Roca
Intèrprets: Dafnis Balduz i Pau Roca

‘Demà’ de El Eje

Distopia, 2043. Una triella conviu en un pis de la Barceloneta, una d’elles embarassada de 9 mesos. Fan un sopar de gala perquè els embarassos estan programats i saben que l’infant és a punt d’arribar. A fora, el canvi climàtic, està destruint tot aquest espai interior. Els coloms de Plaça Catalunya són els únics que poden adaptar-se a aquest nou món que ha de venir. Segurament l’espècie humana és de les poques que no sobreviu.

Guió: El Eje i Marc Ribera
Direcció: Marc Ribera
Intèrprets: Eric Balbàs, Maria Hernández i Mar Pawlowsky
Amb la col·laboració especial de: Marc Ribera i Neus Marcús

‘Perafita 1714’ de Companyia Solitària

Una dona entra arrossegant el cos malferit del que sembla un Miquelet. Té una ferida greu sobre la clavícula i ella, que té coneixements mèdics, el cura. Què passarà entre ells? Tot ens porta a recordar l’inici d’un idil·li romàntic. Una relació passional en mig d’un gran conflicte bèl·lic.

Però serà justament aquest recurs narratiu el que els personatges s’acabaran qüestionant. Per què se senten obligats a tenir una relació sentimental o sexual? Quins condicionants socials o mandats de gènere fan que es generi una situació concreta i no una altra? Per què actuen com si fossin en una pel·lícula si són a la vida real?

Guió: Companyia Solitària
Direcció: Pol López
Intèrprets: Pau Vinyals, Júlia Barceló i Pol López

‘Incidents’ és una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració d’EL TERRAT (The Mediapro Studio) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Un programa del departament de Culturals de TV3 sorgit de la segona crida de projectes de la CCMA i el Departament de Cultura.

Suscríbete a EL TERRAT News! para estar al día de nuestras cosas