Reír es la única salida

EL TERRAT i TV3 estrenen ‘Incidents’, un programa on la realitat esdevé ficció

viernes, 02 de septiembre de 2022 • 12:55h

Autor:

Dilluns 5 de setembre, a les 23.45h, EL TERRAT i TV3 estrenen ‘Incidents’, un programa — idea original d’Andreu Buenafuente — que vol descobrir nou talent provinent del millor teatre independent. I per fer-ho, els proposa la creació d’una ficció televisiva.

Els quatre episodis d’’Incidents’ s’estrenen simultàniament el mateix dilluns a les plataformes digitals.

Al primer capítol d’’Incidents’ s’emet la ficció ‘Snegovik’, de la companyia La Calòrica.

‘Incidents’ és una nova manera de fer i veure teatre per televisió; un programa que pretén ser el motor escènic del talent teatral independent del territori.

El programa vol dinamitzar la cultura teatral independent i adaptar-la a la ficció televisiva utilitzant el millor de cada format. Per fer-ho, escolta les necessitats dels nous creadors i els dona visibilitat en un espai que no és l’habitual per a ells, sinó que converteix l’escena teatral en una ficció televisiva diferent a cada episodi.

El nou format d’EL TERRAT són quatre capítols de quaranta minuts, cada un protagonitzat per una companyia de teatre independent a qui es fa un encàrrec molt concret: crear una peça de ficció per a la televisió. De la mà d’un equip expert en la matèria, l’equip haurà d’entrar en el món del llenguatge televisiu.

Les companyies han de seguir les següents premisses:

  • Una durada de 35 minuts.
  • L’acció s’ha de desenvolupar en un únic set o caixa escènica, que es pot modificar segons les necessitats.
  • L’han d’interpretar entre 2 i 5 actors.
  • El tema ha de partir de la realitat, de l’actualitat del carrer, i generar un concepte “black mirror” teatral.
  • L’enregistrament ha de ser en un sol pla seqüència de 35 minuts. És el primer cop que TV3 produeix ficció amb aquest format.

La ficció, un format innovador
Està gravada en un sol pla seqüència de 35 minuts, un format poc utilitzat en produccions de ficció i que afavoreix la sensació d’estar veient una obra gravada al teatre; sense talls ni artificis. De principi a fi.

En aquesta peça televisiva l’espectador també hi trobarà la immediatesa que desprenen les temàtiques d’actualitat, que en processos de desenvolupament més convencionals veuen la llum molt més tard.

Actors i actrius de teatre, d’un altíssim nivell amb solvència interpretativa també davant de les càmeres. I darrere, dramaturgs convertits en guionistes i directors teatrals convertits en directors de ficció. I equips de realització, decorats, atrezzo, caracterització i vestuari que s’han posat al servei de les companyies de teatre independent per funcionar com un sol equip.

Un reportatge breu

Cada capítol d’“Incidents” acaba amb un reportatge de cinc minuts que acosta l’espectador a la companyia de cada episodi. Un espai en què es conversa amb els membres de cada formació per conèixer-ne l’essència, el motor creatiu de les seves propostes i la trajectòria.

Les quatre companyies

Les companyies de teatre independent que intervenen en cada capítol han obtingut reconeixements dramatúrgics de primer nivell. Són: La Calòrica, una de les companyies independents més consolidades del panorama teatral català; Sixto Paz, una companyia que no es defineix artísticament, sinó que són les circumstàncies en què es troben les que la defineixen; El Eje, una companyia que treballa a partir de textos de nova creació de dramaturgs contemporanis i d’adaptacions de textos internacionals, i Companyia Solitària, una formació que vol fer un teatre que es pugui retroalimentar dels seus coneixements com a grup, el seu caràcter i el seu humor.

L’estrena: ‘Snegovik’, de La Calòrica (5 setembre)

Context espaciotemporal: 21 de desembre, al Palau de la Generalitat.

Un vaixell de moltes tones de gas que entrava al port de Tarragona s’ha aturat de cop i ha fet mitja volta. No se sap què passa fins que arriba un burofax de l’empresa en què s’informa que lamentant-ho molt, un altre estat ha pagat més per la càrrega.

Aquest fet genera una crisi de govern important. S’han de prendre solucions ràpides i potser dràstiques. Hi haurà solidaritat al final entre països? O tothom mirarà pel seu propi benefici i s’acabaran robant mútuament els subministraments de la pitjor manera?

Guió: Joan Yago
Direcció: Israel Solà
Amb Júlia Truyol, Esther López, Xavi Francés, Marc Rius i Aitor Galisteo-Rocher.
I la col·laboració especial de: Max Francés

La Calòrica

Neix l’any 2010 formada per un grup de llicenciats de l’Institut del Teatre de Barcelona. El seu treball es basa en dos camps d’investigació: la vigència dels motius i de les formes teatrals clàssiques en el diàleg estètic contemporani, i el paper de l’humor en el tractament de problemàtiques més serioses.

És una de companyies independents més consolidades del panorama teatral català. Han estrenat en la majoria de teatres de Barcelona; el Teatre Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya els han coproduït espectacles.

INCIDENTS

La resta de capítols

‘Tots Sants’, de Sixto Paz (12 setembre)
Guió: Jan Vilanova
Direcció: Pau Roca
Amb Dafnis Balduz i Pau Roca

‘Demà’, d’El Eje (19 setembre)
Guió: El Eje i Marc Ribera
Direcció: Marc Ribera
Intèrprets: Eric Balbàs, Maria Hernández i Mar Pawlowsky
Amb la col·laboració especial de: Marc Ribera i Neus Marcús

‘Perafita 1714’, de Companyia Solitària (26 setembre)
Guió: Companyia Solitària
Direcció: Pol López
Intèrprets: Pau Vinyals, Júlia Barceló i Pol López

INCIDENTS

Estrena plataformes digitals

L’estrena dels quatre capítols a TV3alacarta tindrà lloc el mateix dia de l’estrena a la televisió lineal, el dilluns 5 de setembre.

‘Incidents’ és una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració d’EL TERRAT (The Mediapro Studio) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Un programa del departament de Culturals de TV3 sorgit de la segona crida de projectes de la CCMA i el Departament de Cultura.

Suscríbete a EL TERRAT News! para estar al día de nuestras cosas