Reír es la única salida

‘Ànima’, ‘Batec’, ‘Artemis’ i ‘Em dic Josep’, participants de ‘RIIIING! Els musicals que truquen a la porta’, estrenen al teatre

viernes, 31 de mayo de 2024 • 15:41h

Autor:

Els passats 10 i 11 de juliol de 2023 es va celebrar a Casa Terrat la primera edició de ‘RIIIING! Els musicals que truquen a la porta’. Un torneig, presentació i espectacle a la vegada que va comptar amb una selecció dels projectes més interessants del panorama de teatre musical en català i que, a banda, va incloure Jornades per a professionals que van girar entorn la creativitat, la dramatúrgia musical i la producció d’espectacles.

En aquesta primera edició, els musicals ‘Ànima’, ‘Batec’ i ‘Artemis’ van guanyar els quatre premis de la primera edició del Torneig entre 8 projectes finalistes. Enguany, els tres espectacles fan el salt a tres sales diferents de Barcelona.

RIIING! ELS MUSICALS QUE TRUQUEN A LA PORTA

Ànima. El musical’, d’Oriol Burés, guanyadora del RIIIING! a la Millor Proposta d’Espectacle i de l’Especial del Públic, es podrà veure al TNC a partir del 26 de setembre. Burés confessa: «’Ànima’ va néixer sent una petita idea que em va venir un vespre tancat a casa entre llibres i pel·lícules que poses de fons mentre fas feines. De mica en mica aquesta idea va anar agafant forma de musical de gran format en català i, sabent que les probabilitats que un projecte així pogués veure la llum algun dia eren molt poques, ens vam posar a treballar-hi: fent workshops, gravant maquetes i fent dossiers per poder vendre el producte, cosa que va resultar molt difícil i ens obligava a tancar el projecte al calaix contínuament i, amb ell, les nostres il·lusions i esperances de fer-lo algun dia. Cada cop costava més obrir aquell calaix, perquè sabíem que el tornaríem a tancar i seria més dolorós. I de cop va aparèixer ‘RIIIING! Els musicals que truquen a la porta’, un espai per donar visibilitat als creadors de teatre musical. El RIIIING! ens va donar energia, esperança, i va tornar a activar la il·lusió pel projecte. Va ser una experiència brutal: la sensació de veure que no estàs sol, poder compartir vivències, experiències, la passió pel gènere amb altres creadors i experts de la matèria i, el més important, el suport i la visibilitat. Tenir un espai on donar a conèixer el material. Gràcies a això podem dir que ‘Ànima’ ja no és una idea, és un fet! Un fet que s’estrenarà el 26 de setembre obrint la temporada de la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya! GRÀCIES, RIIIING!, per donar suport i visibilitat al nostre sector. Llarga vida al RIIIING!. Esperem que hi hagi moltíssimes edicions més!».

RIIING! ELS MUSICALS QUE TRUQUEN A LA PORTA: Ànima

Mireia Morera, al capdavant d»Artemis‘, que va obtenir el guardó a la Millor Lletra de Cançó, ha pogut realitzar, gràcies al premi, l’enregistrament d’una maqueta als estudis de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) amb tots els serveis tècnics inclosos, i ara formarà part de la programació del Teatre Condal dins el Grec amb funcions els dies 10, 17 i 24 de juliol. «Qui ens anava a dir que el juliol de 2023 estaríem presentant ‘Artemis’ per primer cop a Casa Terrat i que, exactament un any més tard, estrenaríem la producció al Festival Grec al Teatre Condal de Barcelona. Poder tenir un espai que doni suport a una nova fornada de creadores i creadors de teatre musical en català és absolutament imprescindible per recercar nous camins dins les arts escèniques en la nostra lengua», afirma Morera.

RIIING! ELS MUSICALS QUE TRUQUEN A LA PORTA: Artemis

D’altra banda, ‘Batec’, de la Cia. Calajo, guanyadora del RIIIING! a la Millor Composició Musical, ha estat programat a l’àrea Pro de la darrera edició del Mercat de Música Viva de Vic i del 22 al 27 de març s’ha pogut veure a El Maldà. «Ser guanyadors de RIIIING! ha estat un gran impuls per poder tenir l’oportunitat de donar a conèixer el nostre projecte i poder arribar fins al Teatre Maldà. Estem molt contentes de la repercussió que ens va donar l’esdeveniment i de tenir l’oportunitat de continuar desenvolupant el nostre projecte tenint una sala exhibidora que ens recolza i ens acull», afirma la ideòloga i intèrpret de ‘Batec’, Candela Díaz.

RIIING! ELS MUSICALS QUE TRUQUEN A LA PORTA: Batec

Però no només han sigut programats als teatres els tres projectes guanyadors de ‘RIIIING! Els musicals que truquen a la porta’. ‘Em dic Josep’, una altra de les obres finalistes del certamen, també formarà part de la programació del Grec d’enguany i es podrà veure del 10 de juliol al 3 d’agost a la Sala Flyhard de Barcelona.

Després que el primer ‘RIIIING! Els musicals que truquen a la porta’ celebrés la seva primera edició amb una molt bona rebuda per part del públic general i especialitzat, el Torneig té el propòsit de continuar celebrant-se en un futur sota la direcció del seu ideòleg Toni Viñals.

«La primera edició del Torneig i les Jornades RIIIING! ha estat una eina meravellosa que ha impulsat la creativitat del sector. Tant les noves fornades de dramaturgs i compositors com els creadors més veterans s’han fet seu el RIIIING! i ens reclamen una segona edició. És per això que estem treballant perquè tingui caràcter biennal i pugui celebrar-se de nou el proper 2025», afirma Viñals.

‘RIIIING! Els musicals que truquen a la porta’ és una coproducció del Grec Festival de Barcelona i El Terrat amb la col·laboració del Mercat de Música Viva de Vic i l’Escola Superior de Música de Catalunya a partir d’una idea de Toni Viñals.

Suscríbete a EL TERRAT News! para estar al día de nuestras cosas