Reír es la única salida

3Cat estrena ‘El Cor de l’Avi’, un documental inèdit sobre l’increïble viatge del cor en formol del president Macià

jueves, 21 de diciembre de 2023 • 14:10h

Actualización: lunes, 29 de enero de 2024 • 12:07h

Autor:

El documental ‘El Cor de l’Avi’ arriba a 3Cat per Nadal, just el dia que farà 90 anys de la mort de Francesc Macià, el primer president de la Generalitat contemporània. L’estrena a la plataforma 3Cat és el mateix dilluns, 25 de desembre, amb els dos capítols disponibles des de primera hora del matí. L’emissió dels dos episodis a la televisió és per Sant Esteve: dimarts, 26 de desembre, a les 22.05, dins les ‘Nits sense ficció’.

EL COR DE L'AVI: Tomba

Francesc Macià, l’Avi, va morir el dia de Nadal del 1933 a causa d’una apendicitis. El seu cos va ser embalsamat i el seu cor es va guardar en formol amb la idea de recobrir-lo de metall i que els ciutadans el poguessin homenatjar a l’església del parc de la Ciutadella. Però, per la convulsió política d’aquells anys, el cor en formol del primer president de la Generalitat contemporània va acabar oblidat en una caixa forta del Palau de la Generalitat. Fins que, al final de la Guerra Civil, el president Lluís Companys va ordenar al conseller Josep Tarradellas que s’emportés el cor a l’exili per evitar que caigués en mans franquistes. On va anar a parar? Què se’n va fer? Existeix encara aquest cor?   «L’aventura del cor en formol del president Macià és un episodi poc conegut de la nostra història que, a través de l’anècdota, ens explica la voluntat de pervivència de les institucions d’autogovern de Catalunya», explica el director del documental, Tian Riba.

‘El Cor de l’Avi’ ressegueix detalladament les giragonses del cor de Macià durant dècades, amb historiadors i testimonis, com el fill del president Tarradellas, Josep Tarradellas Macià, o Jordi Vila-d’Abadal, la persona que va tornar el cor de Macià a Barcelona. També consultant l’hemeroteca, i sobretot els documents que hi ha a l’Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat, i a l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, al monestir de Poblet. D’aquesta manera, el documental ha pogut omplir alguns buits encara existents sobre el recorregut del cor, amb girs imprevisibles que fan de mirall de moments clau de la història de Catalunya.

‘El Cor de l’Avi’ és una producció de 3Cat en col·laboració amb EL TERRAT (The Mediapro Studio), dirigida i conduïda per Tian Riba.

Suscríbete a EL TERRAT News! para estar al día de nuestras cosas